Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Az aradi vértanúkra emlékeznek pénteken délelőtt Toronyban, a Kopjafa téren
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Október 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Az aradi vértanúkra emlékeznek pénteken délelőtt Toronyban, a Kopjafa téren
Az aradi vértanúkra emlékeznek pénteken délelőtt Toronyban, a Kopjafa téren

Megemlékezésre hívja a községi önkormányzat a toronyiakat október 5-én, pénteken. Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegve délelőtt 11 órai kezdettel tartanak ünnepséget és koszorúzást a művelődési ház előtt, a Kopjafa téren.

A kopjafát két évvel ezelőtt állították a művelődési ház előtt. Avatóbeszédében Kovács György polgármester akkor így fogalmazott:

"A kopjafa ősi faragott szimbólumai az egyetemes erkölcsi értékek és az emberi szabadságvágy állandóságának jelképei. A legalsó motívum a természettel egységben létező ember veleszületett szabadságvágyát ábrázolja. A középen látható motívum a család szeretetének, szentségének egységét jelképezi. A kopjafa tetejére faragott lámpás pedig eszünkbe juttatja Petőfi prófétai szavait: Ha majd a szellem napvilága ragyog be minden ház ablakán, akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán. A kopjafába vésett két évszámmal  - 1849. október 6., 1956. október 23. - olyan történelmi eseményeknek állítottunk örök emléket, amelyek tragikus végkifejletük ellenére is magukban hordozták a magot, az egyetemes emberi értékek utáni vágy magját. Egy emberségesebb új világ megszületésének igaz hitét, ahol találkozik az Evangéliumban hirdetett igazság az emberi jóságból eredő akarattal."

A kopjafa Lőrinczi Botond Lehel fafaragó alkotása.Közösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo