Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Hende Csaba: a toronyi kenyér megérett arra, hogy hungarikum legyen
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Július 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Hende Csaba: a toronyi kenyér megérett arra, hogy hungarikum legyen
Hende Csaba: a toronyi kenyér megérett arra, hogy hungarikum legyen

A toronyi kenyér olyan, mint a tokaji bor, megérett a hungarikummá válásra. Örülök annak, hogy idén is biztonságban, békességben elfogyaszthatjuk az új kenyeretfogalmazott a több száz ünneplő előtt dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő szombaton, a toronyi kenyérünnep központi eseményén.

A toronyi kenyérünnep mára egybeforrt az államalapítás ünnepével. A település legnagyobb eseményét, amit nagyszabású kísérő programmal körítve szombaton rendeztek meg, az idén is sokan megtisztelték jelenlétükkel. A rendezvénytéren felállított sátor alatt megrendezett központi ünnepségen ott volt többek között dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Brenner József nyugalmazott püspöki helynök, valamint több száz toronyi lakos és vendégeik.

Az ünnepi köszöntők sorában elsőként dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a toronyi kenyeret ünnepeljük az államalapítás alkalmából. Mint fogalmazott, születésnap csak egyszer van az évben, de enni minden nap kell, és a mindennapi kenyér alapfeltétele az életünknek. A kenyérért verejtékkel dolgozunk, és megosztjuk mindazokkal, akik rászorulnak. Isten éltesse a toronyi pékeket és a toronyi kenyeret eladó hölgyeket! - mondta a szónok. Majd annak a véleményének adott hangot, hogy a toronyi kenyér olyan, mint a tokaji bor, megérett a hungarikummá válásra.

Ezután az iszlám szélsőségesek által végrehajtott barcelonai és a turkui terrorcselekmények áldozataira emlékezve felhívta a figyelmet a magyar kormány követendő politikájára.

"Nálunk szerencsére nincsenek ilyen terrorcselekmények, mert nem engedtük be a szélsőségeseket, és továbbra is el kell zárkózni a befogadásuktól. Akik ellenezték a kerítés felépítését és a déli határ oltalmát, azoknak üzenem, hogy ne játszanak az élettel, a gyerekeink és unokáink életével" – tette hozzá a politikus, aki azt is elmondta, hogy olyan emelkedett ország polgáraiként ünnepelhetjük a toronyi kenyeret, amelyben alig van infláció, ahol aki dolgozni akar, az el tud helyezkedni és pénzt kereshet - olvasható a frisss.hu-n megjelent tudósításban.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke az átkeresztelt falunapi kezdeményezést, vagyis a toronyi kenyérünnepet, mint első megyei értéket dicsérte, majd azt mondta: ,,Adja Isten, hogy minél tovább legyen a fő táplálékunk a toronyi kenyér”.

Kovács György, Torony polgármestere köszöntője elején örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számban megjelentek az ünnepen. 
"Mindannyian tudjuk, hogy a toronyi kenyér ma már az egész országban viszi településünk jó hírét. Mi pedig már egy egész programsorozatot építettünk kenyérünnepünk köré. A magyar nép a kenyérben Isten adományát tisztelte. Ma életünk fontos részét, a kenyeret ünnepeljük, ahol a kerek egész forma a toronyi embereket szimbolizálja" – hangsúlyozta a településvezető, aki ezután a községben az utóbbi időben történt fejlesztésekről számolt be.

Ezek között kiemelte a játszóteret, ami ismét új elemekkel bővült. Köszönetét fejezte ki a felajánlásokért Rácz Istvánnak és Ráczné Paksa Máriának, továbbá Pilinszky Ákosnak és Balassa Péternek. Köszönetet mondott Gáspár Józsefnek és Gáspár Tamásnak is, akik társadalmi munkában minőségi ácsmunkát, tetőfedést végeztek a közösségi kemence, a homokozó és a hivatal bejárata fölé.

"Köszönet illeti a képviselő-testület tagjait, hiszen döntéseikkel, együttműködésükkel és hozzáállásukkal segítettek abban, hogy falunk ma méltó játszóteret avathat. Kiemelem továbbá, hogy az önkormányzati alkalmazottaink, a közmunkások segítsége is kellett e csodálatos terv megvalósításához, nekik is nagy-nagy köszönet érte" - fogalmazott Kovács György, majd bejelentette: a játszótér bővítése folytatódhat, hiszen a helyi roma nemzetiségi önkormányzat 500 ezer forintos felajánlást tett. Ezért külön is köszönetet mondott Vidos Lászlónak, a roma nemzetiségi önkormányzat elnökének. A tombolából befolyt bevételeket is a játszótérre, annak bekerítésére, illetve az ott felállítandó mellékhelysiégekre fordítják.

A polgármester elmondta: dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő hathatós támogatásával az alábbi fejlesztések valósultak meg a közelmúltban a községben:

Felújították a járdákat mintegy ezernyolcszáz méter hosszan 15 millió forint értékben. Megtörtént az önkormányzati hivatal épületének homlokzati szigetelése és a vízelvezető rendszer felújítása mintegy 6 millió forint felhasználásával. Az Egyedi Start Mintaprogram keretében tündérkertet alakítottak ki az ondódi falurészen, ahol 150 őshonos gyümölcsfát ültettek el. Ennek az összköltsége 12 millió forint. Minisztériumi elismerésként 5 millió forint támogatást kapott a falu a közfoglalkoztatási programra. Pályázati támogatásból mintegy 12 millió forint összegben betonelem gyártó üzemet telepítenek, ennek előkészítő munkálatai folyamatban vannak. Megtörtént az általános iskola épületének tetőcseréje is, ehhez 3 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat.

Kovács György beszédében kiemelte: "Mi, toronyiak is része vagyunk az ezer éves államnak. Nekünk is felelősségünk van a következő ezer év alakulásában. Felelősségünk van a helyi hagyományok ápolásával nemzetünk megmaradásában. Hiszünk abban, hogy toronyiként is tudunk tenni a hazáért, sorsunk jobbra fordulásáért. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy évről évre egyre többen vagyunk a toronyi kenyér ünnepén. És egyre többen és többen fogunk össze községünkért, Toronyért, értünk. Köszönet ezért mindenkinek!"

Az új kenyeret Brenner József nyugalmazott püspöki helynök áldotta meg.

A kulturális programban közreműködött a Toronyi Aranypatak Asszonykórus. A toronyi Schütz kettős Bartók Béla Dudaszó és bánkódás című, valamint  Weiner Leó Rókatánc című művét adta elő. Romsics Lili toronyi diáklány előadásában pedig a „Honfoglalás” című dalt hallgathatták meg az ünneplők.

A központi ünnepségen készült fotókból összeállított képgalériánkat itt nézheti meg.

A nap további programjaira visszatérünk.

B. L.

A képeket Kopácsi Anita készítetteKözösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo