Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Toronyi kenyérünnep: igazi forgatag a zenés ébresztőtől a legfinomabb gulyásig
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Július 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Toronyi kenyérünnep: igazi forgatag a zenés ébresztőtől a legfinomabb gulyásig
Toronyi kenyérünnep: igazi forgatag a zenés ébresztőtől a legfinomabb gulyásig

Évről évre egyre többen vesznek részt a falu legnagyobb eseménye, a toronyi kenyérünnep reggeltől másnap hajnalig tartó forgatagában. Köszönhető ez annak is, hogy folyamatosan bővül, gazdagodik a programsorozat, amely minden korosztályhoz szól. Most a szombati szabadtéri eseményeket vesszük sorra a reggeli zenés ébresztőtől a főzőversenyen át a gyermekjátékokig.

Ahogy tavaly, az idén is a Boglya Népzenei Együttes zenéjére ébredtek a toronyiak. Ez persze csak részben igaz, hiszen a lovas hintón érkező zenészeket és a velük tartó kisbírót, aki a nap eseményeire hívta fel a falubeliek figyelmét, a legtöbb utcában nagyon is ébren várták, sőt: pogácsával, pálinkával és borral fogadták, kínálták a lakosok. Volt is hangulat... Nem csoda, hogy az előre megtervezett egy óra helyett két és fél óráig tartott a zenészek útja.

Óriási siker volt az ingyenes DOTTO vonatozás. A kisvonat fél óránként indult a művelődési ház elől, és mindig tele volt utasokkal. Jövőre bővíteni kell a járatokat - és talán az útvonalat is -, hogy mindenhová eljusson és mindenkit el tudjon szállítani a DOTTO.

Rekord számú, összesen nyolc nevezés érkezett a gulyásfőző versenyre, ami délben kezdődött a rendezvénytéren. A szervező önkormányzat ezúton is köszöni az aktivitást. Nem voltak könnyű helyzetben a zsűri tagjai, jobbnál jobb ételeket kóstolhattak, de dönteniük kellett a helyezésekről.

A zsűri döntése szerint idén legfinomabbnak bizonyult a Torony Önkéntes Tűzoltó Egyesület krumpligulyása, a második helyen az egyházközség csapata, míg a harmadikon a Rózsa utca lakóiból verbuválódott társaság végzett, különdíjat a Princess nevű csapat kapott. Nem értek el dobogós helyezést, de megérdemlik a felsorolást (ez nem sorrend) a többiek is: Toronyi Sportkör, Petőfi utca csapata, Czenki Sándor és barátai, Toronyőr Kulturális Egyesület. Hogy minden csapat főztje kitűnő volt, azt mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az utolsó kanálig elfogyott minden. Csak reménykedni lehet, hogy mindenki jól is lakott.

Ha mégsem, volt még mivel csillapítani az éhséget a nap során, a közösségi céllal begyújtott falukemencében folyamatosan készült a langalló, köszönhetően a büki polgármesteri hivatal és a művelődési ház dolgozóinak, akik ebben (is) profinak számítanak. Volt még persze burgonyacsipsz az Aranypatak Kulturális Alapítvány képviselőinek köszönhetően és kapható volt finom házi rétes is, ha valaki éppen arra kívánt.

A rendezvény ideje alatt folyamatosan várták a gyerekeket a játszóházban, mindenki ki is próbálta a népi fajátékokat, az óriás csúszdát és persze a közösségi játszótér régebben és a közelmúltban felállított játszó eszközeit is. Idén is volt arcfestés és csillámtetoválás. Bár az időjárás időnként a csúnyább arcát mutatta, és emiatt néhányan otthon maradtak, azért a gyermekprogamokról is el lehet mondani, hogy sok érdeklődőnek szereztek kellemes perceket, órákat.

Ahogy a galériában szereplő képeken is jól látszik.

A fotókat Gerencsér Evelin és Kopácsi Anita készítette.

A színpadi programokra még visszatérünk.

B. L.Közösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo