Torony Község Hivatalos Honlapja - Hírek: Három világváros felhőkarcolóinak nyomában - Dr. Lenner Tibor vetített képes előadásában
Torony Község Hivatalos Honlapja

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Események
<< Szeptember 2018 >>
H K Sz Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nincsenek események.

Toroonyi KSK

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

Európa itt épül

Kulturális értéktár

Magyar Államkincstár

Helyi esélyegyenlőségi Program


Három világváros felhőkarcolóinak nyomában - Dr. Lenner Tibor vetített képes előadásában
Három világváros felhőkarcolóinak nyomában - Dr. Lenner Tibor vetített képes előadásában

New York felhőkarcolóinak nyomában címmel dr. Lenner Tibor, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanszékvezető egyetemi docense tartott vetített képes előadást múlt szerdán a toronyi művelődési ház nagytermében a Toronyőr Kulturális Egyesület szervezésében.

A vetített képes előadás segítségével az érdeklődők képzeletben eljutottak az Egyesült Államok észak-keleti régiójának ikonikus városaiba: New Yorkba, Philadelphiába és Washingtonba.

Elsőként az amerikai gazdaság és üzleti élet irányításában élenjáró New York felhőkarcolókkal hivalkodó városmagját járták körbe. Manhattannek – amely 21 kilométer hosszú, de alig 3-4 kilométer széles – két eltérő funkciójú, city-jellegű üzleti negyede van. A Wall Street körül tömörülő déli üzletnegyed a tőzsdének és a nagybankoknak ad otthont. A felhőkarcolók másik látványos csoportja Manhattan középső részén a transznacionális vállalatok hatalmát hirdeti.

Ezt követően dr. Lenner Tibor bemutatta az ideiglenes fővárosi rangját 1800-ban elvesztő, de a történelmi emlékeket máig megőrző Philadelphiát. A Delaware folyó tölcsértorkolatában tervszerűen fejlesztett városról érdmes tudni, hogy itt adták ki a Függetlenségi Nyilatkozatot (1776) és az USA alkotmányát (1780).

A harmadik úti cél Washington volt, az új főváros, ami a politikai ellenlábasnak számító északi és déli államok határmezsgyéjén, a Potomac folyó partján épült fel, gondos tervek alapján. Az előadás résztvevői a többi között megtudhatták, hogy itt nem látni felhőkarcolókat, a város központját kormányhivatalok és kulturális intézmények középületei ékesítik.    Közösségi megosztás: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo