Kellemes és vidám hangulatban kezdték az újévet a művelődési házban a toronyi Szépkorűak Klubjának tagjai január 19-én délután. Sokan nem gondolták a program elején, hogy a végén csicseriborsó fasírtot fognak fogyasztani sütőtök-mártogatóssal és kínai kel salátával.
Kellemes és vidám hangulatban kezdték az újévet a művelődési házban a toronyi Szépkorűak Klubjának tagjai január 19-én délután. Sokan nem gondolták a program elején, hogy a végén csicseriborsó fasírtot fognak fogyasztani sütőtök-mártogatóssal és kínai kel salátával.
A zord téli időjárás ellenére a toronyi nyugdíjasok ismét szép számban, négy új klubtaggal bővülve jöttek el a művelődési házban megtartott összejövetelre.
A szokásos névnapi és egyéb köszöntők után szó esett a közeljövő programjairól, mint például a január 28-án sorra kerülő szombathelyi színházlátogatásról, amire az előzetes jelentkezések szerint negyvenhárman utaznak az önkormányzat által biztosított autóbusszal. Szó volt még a február 16-án megrendezendő farsangi batyus bálról is.
A nap fénypontja Kozma Jucus előadása volt az egészséges és változatos táplálkozásról.
Egy egyszerű hasonlattal kezdte a minőségi ételek fontosságának hangsűlyozását: ha egy autóba rossz üzemanyagot tankolunk, az rövid idő alatt meghibásodik, tönkre megy. Az emberi szervezet sokkal összetettebb és bonyolultabb rendszer, hosszabb ideig képes ellensűlyozni a nem megfelelő étkezések hatásait, de szinte biztos, hogy egy idő után “meghibásodással” (tünetekkel, betegségekkel) jelzi, hogy valami nincs rendben.
Az előadó saját példákon keresztül mutatta be, hogyan kezdett az egészséges életmód és ezen belül a táplálkozás felé fordulni. Elmondta, hogy egyetlen szélsőséges diétát sem pártol és hogy mivel minden ember más és más, nincs olyan étrend, ami mindenkinek megfelelő – azt mindig az egyénre kell szabni. Általánosságban beszélt a növények fontosságáról, ugyanis a növények a legjobb barátaink az egészség megtartásában: mindig az évszaknak megfelelőeket kell fogyasztani, naponta többször kisebb adagokban. Kiemelte a zöldfűszerek jótékony és ízesítő hatásait, amik minden kiskertben megteremhetnek. Felhívta a figyelmet a folyadékfogyasztás fontosságára, erre idősebb korban nagyobb hangsűlyt kell helyezni: elsősorban a friss, tiszta vizet ajánlotta.
Az előadás végén mindenki megkóstolhatta az ízelítőnek hozott saját készítésű csicseriborsó fasírtot sütőtök-mártogatóssal és kínai kel salátával. A többség (köztük sok gyakorló háziasszony) meglepően finomnak talált minden újdonságot.
A szépkorúak idei első klubfoglalkozásán ismét bebizonyosodott, hogyan lehet a közösség erejével felmelegíteni egy hideg téli délutánt.
Még több képet itt nézhet a klubdélutánról.
F. G. – B. L.
A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.